Essay

Springeren ( udgivet 23.3.2021 )

 

 

 

Bobby “Fischer” Nehmenyi  * 1943   †2008

 

  

 

 

Bobby Fischer var Springeren på det geopolitiske skakbræt. Kvantespringeren – Tsunamisurferen. Hans ophav gav ham ben i både “øst” og “vest”, mens kold krig og kontinentaldrift uddybede oceangraven imellem dem. Som en feltherre indtog han Vikingernes Vulkanø – hele verden lå for hans fødder, som et krigshærget og kaotisk skakbræt ligger åbent for springeren. Da hans ben sidenhen blev trætte, gav han efter og fandt hvile på fremtidens fødende kontinent, Island, hvor vulkanerne brølte om kap med hans livslange urbrøl.

Skakmat +


Den iver efter at støde fra sig i en opdelt verden, vil en skønne dag få “øst” og “vest” til at gå baglæns ind i hinanden, i frontalt sammenstød, bagfra – forestillingen om en flad jord vil blive afløst af en rund. Bobby Fischer, i klemme mellem røvhuller fra “øst” og “vest”, vil blive anerkendt som forløber for begivenhederne – hans profetiske vanvid blive profitteret –  og hans overraskende træk oplæses som dagens tekst for de undrende og søgende.
En knust verden af gamle skår vil blive klinket sammen til noget der giver udseende af  sans og samling, men uden dens oprindelige funktion – ingen vil vide om de skal le eller græde – verden som et stort klinkebelagt venteværelse, hvor alt er planlagt fra vugge til grav, men derimellem knust. 

I mellemtiden :  Skal vi tage et parti skak  ?