Essay,  Poema

Tallerkenslikker

Den, der ikke læser, har ingen fordele fremfor den, der ikke kan læse.
Mark Twain

Lad den lige synke ind. Hvad Mark Twain, der er en guldgrube for spot-on-udsagn, siger på sin aforistiske måde, er at de, der fravælger at læse, når de kunne og burde, er at sammenligne med analfabeter.
De har gjort sig til funktionelle analfabeter. 

Vi lever i analfabet-tider.

Det minder om den særlige form for stupiditet, man finder hos akademikere. De kunne have en række fordele fremfor folk, der ikke har studeret og fået papir på, at de egentlig godt kan både læse og skrive og måske endda forstå, hvad de har læst og skrevet. De havde mulighed for at optræne evnen til egentlig tænkning. I stedet har de valgt at hvile på deres lauerbær. Fordi de engang har læst en svær bog fuld af lange sætninger, mener de, at de ved det hele, og at de derfor ikke kan tage fejl. I stedet for taknemlig ydmyghed for, at en hel række skatteborgere – sådan er det i hvert fald i lille luksus-Danmark – har betalt det meste af deres uddannelse, hvilket burde betyde, at de ville gøre sig umage med at bruge deres gave til at give tilbage og stille sig til rådighed for deres donatører – os alle sammen, så kravler de op på deres piedestaler og taler ned til folk. Først bliver de arrogante i deres selvovervurdering, og så bliver de dumme. De er ikke blot uvidende, men fordi de er overbevist om, at de er vidende, når de ikke er det, så bliver de decideret dumme. De er nu funktionelle analfabeter på et højere plan.

Vi skærer her på vanlig vis alle over én kam og generaliserer, uden hvilket alt bliver til en lallende på-den-ene-og-den-anden-side-tjae-bum-bum gang tynd suppe. Her må folk og du, kære læser, selv gradbøje og vurdere, om du eventuelt føler dig truffet. Jeg kan så sige, at jeg selv har følt mig ramt, for jeg har selv været hele møllen igennem i akademia, indtil jeg en dag begyndte at tage udbyttet op til revision. Det meste valgte jeg at smide i skraldespanden stykke for stykke og starte forfra. Noget blev genlæst og denne gang forstået. Enkelte guldkorn blev støvet af og kom til sin ret. Bilder jeg mig selv ind.

Mark Twains målgruppe for sit udsagn kan vi gætte på. Udover: os alle sammen. Vi er ingen, der bør gå ram forbi. Folk, der gjorde sig kloge uden at have gjort deres hjemmearbejde først. Halvstuderede røvere og andre folk i Kardemommeby. Folk, der kunne have trængt til at bruge lidt mere tid med en god bog end på at spille Kong Gulerod. Historien om de spildte talenter måske. 

Kunne man forestille sig den anden grøft? Det er altid en interessant øvelse. Man kan sagtens forestille sig den inkarnerede bogorm, der murer sig inde i litteraturen uden at relatere den og omsætte den til sit eget og andres liv som sådan. Det er den ene af de livsens faldgruber, som Faust i Goethes version ryger i. Eller en ophobning af viden, der aldrig kommer til udfoldelse.

Hvem er det, der ikke læser for tiden? Det er der en hel del, der ikke gør. Især må man konstatere, at læsning især i det indflydelsesrige segment er blevet ganske overordentlig selektiv. Der er korrekt og tilladt læsning, og der er ikke-korrekt og forbudt læsning.
Skift ordet læsning ud med viden. Eller forståelse, mening, virkelighed.
Vi lever i korrekthedstider.

En masse mennesker er ikke i stand til at læse skriften på væggen. Eller de vælger ikke at læse den.
Vi lever i strudsetider.
Tider med få modige og mange kujoner.
Vi lever i skræmselstider.

Vi vil gerne vise, at vi er flinke skoledrenge og -piger, der har læst det rigtige. Se mor, se jeg gynger nu, se jeg gynger! Vi tigger om anerkendende opmærksomhed, for vi er gjort dybt usikre med statslig pottetræning.
Vi lever i poseringstider.

Det er vigtigt at sende de rigtige signaler til de rigtige. Vi lever i signaltider med dydssimulering. Vi er nødt til at forny vores socialpas hver dag i form af små dumme ritualer. Vi udøver baviansocialisering for at få lov til at blive i flokken.
Vi lever i udstødelsestider.

Der har ophobet sig en stor frygt. Hvis du ikke går i flinkeskolen og tager din torskelevertran, får du måske en anmærkning i karakterbogen. Du vil gerne have et rødt flag i stedet, vil du ikke, lille ven?
Vi lever i terrortider.

Nu melder de ud fra styregruppen, at de ønsker medicinsk appartheit. Der er de spedalske, de ikke underkastende, de ulydige, der nu skal til at bære gult armbind med jødestjerne. Passerseddel bitte, jawohl! Der venter lejre til folk som dig. Gaskamre er ikke længere tidssvarende (var de nogen sinde det?), vi har noget, der er mere clean, vi har socialøkonomisk annihilering.
Vi lever i det sterile folkemordstider.

Der er intet mere forfærdeligt end uvidenhed udmøntet i handling (Goethe).
På trods af umådelige mængder af ophobet viden i ubrugelige rodebunker som på en skrotplads
lever vi i uvidenhedstider.

Magtens medmisbrugere har dukket deres duggede nakker. Du spiser, hvad der kommer på tallerkenen, ellers må du gå sulten i seng ! De er blevet som hunde. Med våde øjne venter de på, at tallerkenen med levninger bliver stillet ned på gulvet.
Vi lever i tallerkenslikkertider.

Metaverset er på trapperne. Zuckerberg siger, at det himmel-på-jord. Du vil da gerne leve på en sydhavsø i det virtuelle brille-univers, hvor alt er sikkert, hvor ingen moralske valg skal træffes, hvor du kan få al den sex, du vil med de digitale-virtuelle sydhavsboere, hvor du ikke behøver penge, for du har ingen, hvor du ikke behøver behøver et sted at bo, for du har intet, hvor du ikke behøver familie, for den er erstattet af avatarer. Det vil du da, ja du vil!
Vi lever i transhuman-tider.

*

Vi skal vaccinere alle, der tilhører udsatte grupper.
Vi skal vaccinere ældre over 70 år.
Nej forresten, vi skal vaccinere alle over 60 år.
Nej forresten, vi skal vaccinere alle voksne over 18 år.
Nej forresten, vi skal åbne op for vaccination for 16-18 årige.
Nej forresten, vi skal vaccinere alle over 12.
Nej forresten, vi åbner op for vaccination af børn i gruppen på 5-11 år.

Mindst 60% skal vaccineres for at opnå flokimmunitet.
Nej forresten, 70% er påkrævet.
Nej forresten, 80% er påkrævet og nu: 85 % er påkrævet.

En dosis giver 95% beskyttelse.
Nej forresten, en dosis giver 90%. 85%. 80%. 50 %

To doser giver 98% beskyttelse.
Nej forresten, to doser giver 96%, 90%, 80%, 60%

Vi mangler 2 doser.
Nej forresten, vi har brug for 3 doser, der beskytter folk.
Nej forresten, 3 doser beskytter kun i 12 måneder. Nej, kun i 6 måneder – i 5 måneder – i 4 måneder.

Vi er nødt til at lukke ned, indtil vi får nok mennesker vaccineret.
Nej forresten, vi er nødt til at lukke ned, indtil nok mennesker får 2 doser.
Nej forresten, vi er nødt til at lukke ned, indtil nok mennesker får 3 doser.
Nej forresten, vi skal lukke ned, indtil alle har fået RIGTIG mange doser.

Vi kommer ikke til at indføre Coronapas.
Nej forresten, vi indfører Coronapas, men vi kommer ikke til at tvinge nogen til vaccine.
Nej forresten, statslige arbejdspladser indfører krav om vaccine og Coronapas, ellers kan fyringer komme på tale.
Og forresten: ikke blot fyringer kan komme på tale men fratagelse af ret til dagpenge, kontanthjælp, pension og deportation med busser til lejre med hegn om kan komme på tale + en hel masse, der kan komme på tale ifølge lovgivninger, som vi lige har fundet på.

[NB! Denne geniale og alt for præcise tekst tager jeg kun æren for at have strammet op og modificeret, da den er skabt af en eller anden ikke navngivet beåndet sjæl og publiceret og fundet på FaceBook]

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.