Scientia

Computer

Den hurtige computer

Ih, der er sørme sket meget med computere, siden de blev opfundet. Tænk bare på, hvor hurtig en MacBook Pro er blevet.

Det var der så en nørd, der tænkte lidt over og stillede en Commodore 64 fra 1982 op ved siden af en MacBook Pro fra 2019 og gav dem begge den samme basale opgave, en af de mest almindelige den dag i dag: At åbne computeren, åbne skriveprogrammet og printe den samme tekst.

Her skal det for det første siges, at MacBook’en kræver en ekstern printer, og at Commodore havde den indbygget. Det var en såkaldt nåleprinter, men den krævede bare et farvebånd, der kostede en brøkdel af de dyre inkjet eller lazer-tonere, der kan koste det samme som en printer i sig selv. Det var 64-modellen, der kom før 128-modellen, der kom før Amigaen (16 bit). Det var en 8-bits, 0.987 MHz processor og 64 kb ram hukommelse, og systemet skulle indlæses på en floppy, hvorefter skriveprogrammet blev indlæst på en anden floppy.

Ikke overraskende vandt Mac’en speedtesten … med hele 30 sekunder – wooow! Så på 37 år har hi-tech industrien altså vundet 30 sekunder!
Vi er ikke imponeret!

Mnjææ, men så er der så meget andet, de ikke kunne dengang, og du må jo tænke på, hvor mange avancerede programmer, der skal indlæses i dag …

BEEP! det var ikke det, opgaven gik ud på. Et faktum er, at computere i dag åbenbart er relativt langsommere til nogle af de helt basale ting som fx. at printe et tekstbehandlet dokument. Blot 10 år senere i forhold til Commodore 64 havde man printere, der kørte som et trykkeri. Tekstbehandling hed dengang – som state-of-the-art i dag – Word Perfect og kunne det hele. Commodoren havde også tegneprogram og grafikprogram. Amigaen var i midt-80’erne state of the art, når det galt musikprogrammer.

Alt i dag er overkill med hi-speed, høj opløsning, millioner af farver, super-skærme, mega-harddiske (det tror da pokker, som alting fylder), svinemeget ram, højhastigheds-opkoblinger internt og eksternt. Og hvad bliver herlighederne brugt til? Chatrum, tekstbehandling og mailboks. Stort set det samme med en mobiltelefon bortset fra tekstbehandling.

Vi er heller ikke imponeret over nutidens brugerniveau!

Debloating og shutting-up Windows

Mnjææ, men så må du tænke på, at din computer også skal bruge en masse energi på at holde øje med alt det, du laver på den. Now you’re talking! For hvad er det ret beset, den ih-så-moderne computer bruger al sin juice på?

Bla. på at køre en hel masse programmer og såkaldte services, som bliver indlæst fra starten, som du ikke har brug for, men som fabrikanterne af computeren, dens styresystem og de programmer, du har installeret, mener de har brug for. På en Windows-10-computer er det ikke så lidt, vi taler om. Det fortæller en historie om, hvorfor vidunderet bruger op til flere minutter om at starte op.

Hvis du gerne vil næsten fordoble hastigheden for indlæsning og forbedre hastigheden for performance, er der faktisk meget at hente ved at rydde radikalt op. Chris Titus, der er Linuxbruger i sit privatliv med Windowsbruger i sit arbejde (det kender jeg lidt til), har et par metoder til at gøre det. Den består i for det første at indlæse et program, der ligger på GitHub, det store OpenSource-community, der gennemtrevler systemet for bloatware (klinisk: oppustethed, giver luft i maven og prutter og bøvser), deraf navnet Windows DeBloat.

Ikke nok med, at den er oppustet. Den er også en kæmpe snegl!

Scriptet køres fra Window Power Shell. Det er ikke nørdet, for det åbner en grafisk brugerflade (GUI), hvor man træffer sine valg. Det næste større indgreb er at køre programmet O&O ShutUp10, som stopper for det værste af den udadgående aktivitet, Window 10’s indbyggede spyware kunne man kalde det. Microsoft siger, at de bare vil ‘forbedre’ Windows, … helt sikkert 🙁 Det har bestået i at lægge lag på lag af smartness ovenpå et gammelt styresystem fra 80-90’erne. Begge programmer bør køres igen, hver gang der har været en Windows-opdatering, fordi spionerne geninstalleres. Det samme med programopdateringer som fx Adobes programmer, hvis man bruger dem – eller lignende. Derudover anbefaler Chris Titus et par mindre indgreb, som bliver vist på videoen. Bla TaskManager, der styrer startup-programmer, stop hibernation via en kodelinje, m.m.

Jeg kan fortælle, at det virker.
Min PC er blevet væsentligt hurtigere.

Linux – for nørder?

Du kan også stoppe med at bøvle med Windows og tage springet. Behøver jeg at sige, at nærmest ALT er hurtige på Linux.

Styresystemet er nu ved at vinde ind som en platform til spil, og der meldes om en stigende grad af højere hastighed her også. Min Linux-computer starter op på 28 sekunder og havde gjort det på 25 sekunder, hvis jeg ikke skulle skrive min adgangskode. Det er supernemt at installere og meget brugervenligt, og man kan faktisk afprøve det fra en bootable USB-disk og se, hvordan det føles. Det booter det fulde styresystem, inden du vælger at installere – how about that?! Prøv evt. Linux Mint. Man kan installere både Linux og Windows på samme computer og vælge ved opstart, hvad man vil køre den dag.

Alt i Linux går hurtigere. En fyr, der kalder sig CG Geek stillede to identiske supercomputere op med den hurtigst tænkelige indmad og kørte speedtest (benchmarking) på et af de mest krævende applikationer, Blender.

Opstart: Linux var dobbelt så hurtig

Indlæsning af stor 3D-scene: Linux var mere end dobbelt så hurtig

Rendering i Cycles-render (højeste kvalitet): Linux bruger 2/3 af tiden sml med Windows

Performance i real-time rendering i EEVEE: Linux 4.7 fps i forhold til Windows 3 fps

Det samme med simulationer og physics (fx simuleret røg/ild og tyngdekraft/kollision), og i Fluid simulation (bevægelse af væskeformer) var dobbelt så hurtig på Linux.

Jeg byggede sgu lige et kaffebord i Blender.
Ville du kunne se det, hvis du ikke lige vidste det?

En af de ting, man ikke behøver at spekulere ret meget på i Linux er virusangreb. Systemet er langt mere sikkert og beskyttet end Windows. Og de, der findes, sker når man lægger filer over fra netop Windows. Der findes en virusscanner, der hedder ClamAV. Lad os se, hvad der sker, når Linux vinder en større markedsandel med spil-communiteet.

Det skal retfærdigvis siges, at MacOS også er sikrere end Windows, da det som Linux bygger på UNIX. Begge systemer giver ikke det, der kaldes root access, så en virus har svært ved at replikere sig selv.

Glem virusprogrammer

Ja, du læste rigtigt. Det går direkte imod, hvad alle går og siger: at man skal have et eksternt virusprogram i Windows. Firmaerne vil gerne sælge en hel suite mod alt det farlige derude i den onde digitale verden.

Ligner det noget, vi kender fra forsikringsbranchen. Ifølge dem, kører du galt på motorvejene hver dag, dit hus går op i ild og røg (sandt hvis du bor i Californien …), du bliver dødeligt syg næste uge (især hvis du lader dig vaccinere) osv, osv. Skræm livet af folk og tjen penge på det.

Windows Defender et det indbyggede virusprogram i Windows 10. Det er hverken det værste eller det bedste, men det virker rent faktisk i dag. Microsoft har fået så mange bank for deres usikkerhed, at de var nødt til at komme op med noget. Lad det gøre sit arbejde og opgiv tanken om at fylde et andet virusprogram oveni, der bare sløver maskinen. Hvis du absolut vil købe dig til et virusprogram, så anbefales WebRoot.

Heller ikke Terminal-vinduet har forandret sig i 40 år

Gør i stedet noget helt andet. Det bedste, sikreste og grundigste, man kan gøre i forbindelse med et aktuelt virusangreb, er at downloade det mest nørdede og avancerede totalscript, der findes. Det er en stor batchfil, der hedder TronScript. Ikke nok med at det kører nogle af de absolut bedste virusscans direkte fra nettet (MalwareByte, Sophos, Kaspersky), det har omkring 30 forskellige del-programmer, der er pakket ind i det, bla. DeBloat som beskrevet ovenfor. Derfor tager det også 3-10 timer om at køre igennem, og det er kun MalwareByte, hvor man selv skal klikke på en knap, der siger ‘Scan’, ellers er resten fuldstændigt automatiseret. Herefter er dit system renset, gendannet, slanket og optimeret og kører bedre end nogensinde før. Det gør alt det, som man normalt ville hyre en professionel i dyre domme til at gøre.

Download-side: https://www.reddit.com/r/TronScript/
Start i dag. Læg det på din computer og på en USB.
Og hold op med at være hysterisk.

En kommentar

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.